TANKAR OM MATEN

Hur smakar Järna i januari, jämfört med augusti? Många gånger samma råvara men utifrån helt andra förutsättningar. Allting tar sin början i april (om vädret tillåter) och varje gröda har sin tid. Ett exempel är en av de första grönsaker som kommer på våren, den färska vitlöken. Den skördas intensivt under 3-4 veckor, vi serverar den dagligen och förädlar den inför vintern. Om vi inte är på hugget under den korta period grödorna är mogna får vi helt enkelt vänta till nästa år. Så tänker vi under hela odlingssäsongen, vilket gör det möjligt att servera det förädlat under våra kalla månader. Detta kräver en bra dialog med odlarna och man har en förståelse för vilken roll vädret har på odlingen.

 

Att följa säsongen med urvalet av grönsaker ger tillförsikt och respekt för råvaran. Det blir en livsstil.

 

Hos oss längtar vi efter surkålen när den är straxt klar på hösten, njuter av vårt eget skafferi under vinterhalvåret och när sedan vårens första gröna skott kommer tar vi emot dem med öppen famn!

 

Vi väljer småskaligt jordbruk, som vi vet ger möjlighet till mångfald, ett bra kretslopp och således en positiv påverkan för miljön!